صندوقچه

درود بر همه دوستان، من خبرنگار اقتصادی و گردشگری هستم با توجه به رشته تحصیلی و همچنین علاقه خودم سعی می‌کنم مطالب اقتصادی و گردشگری نوشته شده توسط خودم را برای مطالعه شما بزرگواران منتشر کنم.

سمومی رنگارنگ در یک ظرف بلوری به نام میوه
نویسنده : عماد عزتی خراسانی - ساعت ۱:۱٧ ‎ب.ظ روز ۱۳۸٩/۱٢/٢
 

 

طبق آمار و تحقیقات دانشمندان علم تغذیه، تغذیه مناسب در جامعه باعث ارتقای سطح سلامت جامعه شده و شادابی و پویایی را به ارمغان می آورد. به همین دلیل در کشورهای پیشرفته جهان به این موضوع بسیار اهمیت داده شده و به عقیده آنها جلوگیری از بروز هرگونه مشکل تغذیه ای جامعه که در صورت بروز آن بیشترین تاثیر منفی را در روند پیشرفت اقتصادی کشور خواهد داشت اقتصادی ترین تصمیم خواهد بود.

به همین دلیل این کشورها هرساله بودجه ای برای تحقیقات در این زمینه تخصیص می دهند و براساس هدف اصلی آنها راهکارهای علمی و عملی در این زمینه مورد بررسی قرار می گیرد . هدف تمامی این تحقیقات و بررسی ها کنترل سلامت جامعه از طریق کنترل مزارع می باشد.

بطور مثال در کشور کره جنوبی با ایجاد تغییراتی در عادات غذایی مردم از طریق فرهنگ سازی و پروژه های عظیم تبلیغاتی و همچنین افزودن برخی از عناصر و ویتامین ها به سبد غذایی مردم توانسته اند از تقریبا 2.5 سانت به طور متوسط به قد افراد جامعه بیافزایند.

با توجه به این موضوع اهمیت و تاثیر کنترل محصولات غذایی و کنترل کیفیت مزارع  برای حفظ سلامت جامعه برای همگان روشن خواهد شد . بطوری که دکتر محمد جعفر ملکوتی ، یک فرمول بسیار ساده را عنوان کرده که وی معتقد است برای داشتن بدن سالم در جامعه باید گیاه سالم پرورش یابد که لازمه این گیاه داشتن خاک سالم در کشور می باشد بنابراین می توان از رابطه تنگاتنگ محصولات کشاورزی و بدن انسان آگاه شد.

سازمان بهداشت جهانی هرساله آماری از سلامت جوامع مختلف در جهان اعلام می کند که متاسفانه این آمار در باره ایران بسیار نگران کننده است طبق آمار این سازمان بین المللی و تایید دکتر حسین علی شهریاری ، نایب رئیس کمیسیون بهداشت مجلس شورای اسلامی رتبه سلامتی جامعه ایران در سال 2009 میلادی  123 از بین 192 کشور جهان می باشد که این عدد بسیار پایین و حاکی از عدم سلامت جامعه ایرانی و یک فاجعه است.

به گفته این سازمان دلایل مختلفی برای کسب این رتبه در ایران وجود دارد اما این نهاد بین المللی مهمترین عوامل دراین زمینه را استفاده بیش از حد کودهای شیمیایی و همچنین سموم دفع آفات گیاهی در مزارع می داند ، که باعث آلوده شدن چرخه غذایی مردم ایران شده و ارمغانی جز بروز سوء تغذیه در بین مردم را نداشته. به گفته این سازمان بین المللی نداشتن مزه یکی از عوامل مشهود دهه اخیر مبنی براستفاده بیش از حد کودهای شیمیایی در مزارع می باشد. بطوری که یک عضو هیات علمی دانشگاه تربیت مدرس تهران با توجه به این آمار می گوید: اگر دولت یارانه پرداختی به کودهای شیمیایی یا همان «بمب های ساعتی» که هر لحظه باید منتظر انفجار آنها در جامعه باشیم را قطع کند این ربته یعنی رتبه سلامت جامعه ایران دو رقمی خواهد شد که این خود دستاورد بسیار خوبی برای ارتقای سطح سلامت جامعه ایران خواهد بود.

به گفته دکتر ملکوتی ، میزان یارانه دولت برای کودهای شیمیایی تا پایان برنامه چهارم توسعه 5 هزار و 831 میلیارد ریال مصوب شده بود که به دلیل نیاز بیشتر به این کودها این میزان به 8 هزار و 700 میلیارد تومان افزایش یافته پس با توجه به علل اصلی بروز برخی از بیماری های به واسطه مصرف این گونه کودها دولت این رقم هنگفت را به صورت یارانه ای به سم مهلکی جهت آلوده کردن چرخه غذایی و همچین آسیب زدن به اکوسیستم طبیعی ایران پرداخت کرده نه به توسعه کشاورزی ایران.

وی معتقد است با توجه به این اطلاعات با اطمینان می توان اذعان داشت که بسیاری از سبزیجات و میوه ها در کشور به نیترات و کادمیم به عنوان دو عامل اصلی بروز سرطان درجامعه ایران آلوده هستند که در این میان محصولات گلخانه ای از سهم بالایی از آلودگی برخوردار هستند.

با بررسی آمار و اعداد پرداخت شده به کودهای شیمیایی جهت بکارگیری در مزارع توسط دولت متوجه خواهیم شد که در سال 87 شمسی مصوبه ای دولت را موظف به حمایت و پرداخت یارانه به کودهای آلی کرده است که هرگز عملی نشد و همین امر باعث شده که بسیاری از کارخانه جات داخلی تولید اینگونه کودها که هرگز برای جامعه و محیط زیست آلودگی ایجاد نمی کنند تعطیل شوند و کارگران آنها راهی شهرها شوند.

در همین حال، محمد عسگری نیا ، عضو ستاد تغذیه کشوری اعلام می کند : با توجه به دانستن امراض و خطرات حاصل از مصرف این گونه مواد ولی هنوز در بخش عمده ای از صنعت کشاورزی از آنها استفاده می شود . به عقیده وی بسیاری از کشاورزان از مشکلات استفاده از این کودها و سموم شیمیایی آگاه نیستند و هیچ فرهنگ سازی هم توسط دولت و مراجع ذیربط انجام نشده است. ایشان تاکید دارد به دلیل سودآور بودن تجارت این کودها و سموم بعضی از افراد اجازه کنترل مصرف آن را نمی دهند و هرگز این صنعت را رها نمی کنند و به دلیل عدم توجه مسئولین این امر این مواد در سطوح بسیار بالایی در مزارع ایران توزیع شده و به مصرف می رسد. 

 یکی از راهکار های پیشنهادی این کارشناس این است که اگر دولت پرداخت سوبسید به این گونه مواد را حذف کند و همین مبلغ را در صنعت کودهای بیولوژیکی سرمایه گذاری کند و اجازه رقابت بین کودهای بیولوژیکی و کودهای شیمیایی را بدهد مصرف این گونه مواد مضرر به حداقل خواهد رسید و حتی در زمینه اشتغالزایی نیز گامی بزرگ برداشته خواهد شد، البته از سوی دیگر این کارشناس بر لزوم تاسیس کلینیک های گیاهی در سطح ایران برای کنترل گیاهان تاکید دارد و معتقد است تا کنون برای تاسیس این نهادهای بسیار مفید در ایران هیچ اقدامی صورت نگرفته و دولت از آن حمایت نکرده . عسگری نیا معتقد است سلامتی جامعه نباید فدای کمیت محصولات کشاورزی شود.

 

دکتر محمد جعفر ملکوتی، در زمینه آلودگی محصولات کشاورزی می گوید: استفاده بی رویه کودهای شیمیایی و سموم دفع آفات در مزارع باعث از بین رفتن مواد ریز مغزی در خاک شده  به طوری که بشارتی رئیس موسسه آب و خاک وزارت کشاورزی گفته : اگر از هم اکنون به فکر خاک های کشاورزی ایران نباشیم با توجه به خشکسالی و عوامل طبیعی با خاکی فقیر روبرو خواهیم شد و بزودی صنعت کشاورزی در ایران را از دست خواهیم داد و بهمین ترتیب گیاهانی فقیر از نظر ویتامین و مواد معدنی رشد می کنند که نبود این مواد در بدن انسان باعث بروز بیماری می شود که عبارتند از : ریزش مو، بداخلاقی، سرماخوردگی های مزمن، کم حوصلگی، خستگی مفرط، درد مفاصل، پوسیدگی دندان، کوتاهی قد ، کم خونی ، ایمنی بسیار پایین بدن و سرطان دستگاه گوارش که شایع ترین آنهاست.

با کمی توجه در جوامع شهر نشینی ایران این امراض را به طور گسترده ای خواهید یافت که تمامی این امراض به دلیل سیاست های نادرست دولت ایجاد شده که کودهای فسفره اوره به عنوان کود اصلی کشاورزان قرار گرفته و به واقع باعث مسمومیت و بیماری بسیاری از هموطنان شده است. البته به غیر از اثرات مستقیم این کودها به بدن انسان آنها باعث آلودگی سفره های آب زیرزمینی نیز شده اند بطوری که در برخی از استانها از آلودگی بالای آب ها به نیترات خبر داده شده است.

دکتر ثوابقی فیروزآبادی، رئیس دانشکده مهندسی آب و خاک دانشگاه تهران، در این زمینه عنوان می کند مصرف بی رویه کودهای شیمیایی توسط کشاورزان اکثر سفره های زیر زمینی آب  را آلوده کرده و همین آلودگی به آب شرب شهرها رسیده و بیماریهای بسیاری را در جوامع شهری دامن زده است بطوری چندی پیش این آلودگی در آب تهران به مرز هشدار رسید.

در همین حال دکتر علی اکبر حاج آقا محمدی، فوق تخصص گوارش و کبد عنوان می کند : نیترات وارد شده به بدن انسان توسط آب یا محصولات کشاورزی در معده تبدیل به ترکیباتی بسیار سمی می شوند و علت اصلی بروز سرطان معده همان ترکیبات هستند. وی بر لزوم کنترل کیفیت مواد غذایی و آب تاکید کرد و اشاره داشت یکی از عوامل سلامت در جوامع پیشرفته کنترل دقیق و سخت گیرانه این موارد توسط دولت است که در برخی موارد دولت دستور معدوم کردن کل محصول را صادر کرده که متاسفانه به این مورد در ایران زیاد اهمیت داده نمی شود.

رشد بیماری سرطان براثر مصرف مواد غذایی ناسالم

دکتر افسانه تهرانیان، دبیر نخستین دوره آموزش مداوم ویژه متخصصان زنان و زایمان به ایرنا گفت: هم اکنون در ایران سالانه 70 هزار نفر به سرطان مبتلا می شوند و 30 هزار نفر براثر این بیماری جان خود را از دست می دهند و با توجه به هرم سنی جمعیتی و پیر شدن جمعیت در دو دهه آینده پیش بینی می شود این میزان به دو برابر افزایش یابد. بر همین اساس از مجموع جمعیت 75 میلیونی کشور حدود 15 میلیون بیمار سرطانی خواهیم داشت که این یک رقم بسیار نگران کننده است و نشان دهنده میزان پایین سلامت در جامعه ایران نیز هست.

وی ادامه داد رشد فزاینده این بیماری در کشور در حالی است که کارشناسان مصرف سیگار، استفاده از کودهای شیمیایی در مزارع و عدم توجه دولت به سلامت و ثبت دقیق آمار این بیماری را از دلایل افزایش این معضل در کشور می دانند.

از سوی دیگر ، دکتر ابراهیم فلاحی در گفت و گو با ایسنا ، آلوده ترین محصولات کشاورزی را محصولات غده ای مثل پیاز، سیب زمینی و هویج عنوان کرد و مشکلات ایجاد شده توسط این آلودگی را اختلال حواس، ضربان شدید قلب ، اختلالات کنترل اندام ، سنگ کلیه، سرطان رحم، سرطان سینه و ناراحتی های کبدی عنوان کرد و تاکید کرد این مشکلات در اثر عدم کنترل مصرف مواد شیمیایی در مزارع به وجود آمده . ایشان معتقد است که مصرف مواد پروئینی که از علوفه آلوده نیز تغذیه شده باشند بسیار خطرناک می باشد و البته به عقیده ایشان خوردن این مواد شیمیایی باعث اختلالات ژنتیکی نیز خواهد شد و در نسل های آینده باید شاهد بروز مشکلاتی بسیار برای نوزادان این مرز و بوم باشیم.

وی در مورد مصرف این گونه مواد گفته: بهتر است از محصولات کوچک بیشتر استفاده شود چون این محصولات میزان کمتری از سموم را در خود ذخیره کرده اند و هرچه این اندازه بزرگتر باشد نشانه مصرف بیشتر کودهای شیمیایی می باشد و در واقع تجمع بیشتر سموم در این سبزیجات و میوه ها می باشد نه ویتامین.

از سوی دیگر وی بر عدم استفاده از این محصولات بخصوص سبزیجات به صورت فریزری تاکید کرد چرا که در عمل فریز شدن نیترات موجود در آنها به طور طبیعی به موادی بسیار خطرناک تبدیل می شود و صدمات جبران ناپذیری را به سیستم گوارشی بدن می زنند همچین وی توصیه می کند که مردم از محصولات انباری ، گلخانه ای و وارداتی کمتر استفاده کنند و در برخی از موارد بهتر است سبزیجات به صورت پخته مصرف شوند نه تازه به طور مثال نیترات موجود در اسفناج پخته شده تقریبا 40 درصد کمتر از اسفناج تازه می باشد.

در باره محصولات دیگر مثل سیب، خیار ایشان معتقد است به دلیل تجمع بیش از حد این سموم در پوست این میوه ها بهتر است که بدون پوست مصرف شوند .

 البته در مورد میوه ها و سبزیجاتی که به صورت وارداتی هستند هنوز آمار و اطلاعات دقیقی در دست نیست که آیا این مواد نیز آلودگی هایی دارند یا خیر ، ولی برخی از کاشناسان متعقد هستند محصولاتی که از کشورهایی چون چین و هندوستان وارد ایران می شود بیشترین آلودگی را به دلیل مصرف بیش از حد سموم و کودهای شیمیایی دارند ولی تا کنون این خبر از سوی مقامات رسمی تایید تا تکذیب نشده است.

اما آنچه که مسلم هست ورود این گونه مواد ضربه هایی را به کشاورزان و تولید کنندگان زده و در برخی مواد باعث انتقال برخی گونه های آفات ناشناخته نیز به ایران شده است بگونه ای که چندی پیش از نوعی آفت به نام «مگس مدیترانه» نام برده شده که قبلا تحت کنترل درآمده بوده اما دوباره با افزایش ورود نهاده های کشاورزی و عدم کنترل یا اعمال قرنطینه این مواد دوباره شایع شده و بسیاری از محصولاتی چون خیار، گوجه فرنگی را در سطح ایران آلوده کرده و در برخی موارد خسارت 100 درصدی را به بار آورده که هنوز هیچ فکری به حال آن نشده است.

حال تصور کنید که برای برگذاری یک جشن تولد برای فرزندمان در تهیه و تدارک میوه هستیم و بسیار شاد و سرحال ظرفی از بهترین انواع میوه را با رنگ های مختلف که به شکل بسیار زیبایی در یک ظرف بلوری زیبا چیده شده روی میز می گذاریم و بعداز چند ساعت شاهد خورده شدن آنها توسط دلبندانمان هستیم با کمی تفکر به اطلاعات بالا ناگهان متوجه خواهیم شد که در واقع با هر یک از این میوه ها مقداری سم به دلبندمان هدیه داده ایم . چه حالتی خواهید داشت؟ سوال اصلی این است که مسئول این کنترل کیست ؟ چرا این آلودگی در هیچ رسانه ای اعلام نشد و هرگز به آن رسیدگی نشده ؟ آیا واقعا سلامتی جامعه اینقدر بی ارزش است که سود حاصل از فروش کودهای شیمیایی به کشاورزان زحمت کش را توجیه کند؟ یا اینکه اصلا سلامتی نسل های بعدی برای جامعه زیاد مهم نیست؟