صندوقچه

درود بر همه دوستان، من خبرنگار اقتصادی و گردشگری هستم با توجه به رشته تحصیلی و همچنین علاقه خودم سعی می‌کنم مطالب اقتصادی و گردشگری نوشته شده توسط خودم را برای مطالعه شما بزرگواران منتشر کنم.

واردات بی رویه محصولات کشاورزی و ورود آفت های جدید به مزارع کشاورزی ایران
نویسنده : عماد عزتی خراسانی - ساعت ٤:۳٧ ‎ب.ظ روز ۱۳٩٠/۱/٢٠
 

چند سالی است که دولت برای جلوگیری از گرانی میوه و محصولات کشاورزی در کشور اقدام به واردات اینگونه محصولات از کشورهای خارجی به ایران کرده است . به گفته کارشناسان دولتی این عمل فقط برای کنترل و تنظیم بازار عرضه و تقاضا انجام شده است .

اما از طرف دیگری کارشناسان کشاورزی با توجه به عدم دقت در قرنطینه و عدم کنترل این محصولات و واردات آنها به ایران به تازگی متوجه شده اند که نوعی آفت به نام مگس مدیترانه ای دوباره در سطح ایران پراکنده شده و سالانه خسارات بسیار جبران ناپذیری به کشاورزان وارد می کند . البته این مشکل نیاز به حمایت بیشتر دولت از کشاورزان را می طلبد و نیاز به همکاری هرچه بیشتر نهادها با کشاورزان می باشد.

 مگس میوه مدیترانه ای

مگس میوه مدیترانه ای که به نامهای مگس میوه و یا مگس مرکبات گفته می شود،  یکی از آفات مهم و خطر ناک میوه است.  مبدأ اصلی این آفت افریقا است،  از سال 1829 میلادی بتدریج با دخالت انسان در اکثر مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری دنیا و در سایر کشورها انتشار یافته است.  مگس میوه تا سال 1354 جزء آفات قرنطینه ای ایران محسوب می گردیده و اولین بار در پائیز سال 1354 خسارت لارو این مگس در باغات هلوی مشهد گزارش شد.  این مگس مهم ترین آفت حدود 1000 گونه محصول کشاورزی است،  و در بین آنها بیش از همه به هلو، زردآلو، گلابی، گوجه، سیب، آلو، توت، به، انگور، خرمالو، انار، انجیر، مرکبات و بعضی از انواع  گیاهان زراعی یک ساله حمله می نماید.  در سال 1362 وجود این آفت در مازندران روی میوه های نارنج، هلو، خرمالو، نارنگی گزارش شد، و شدت آلودگی روی هلو و نارنگی انشو بیشتر بوده است.  این آفت در ایران از استان های خراسان، یزد، اصفهان، مازندران و گیلان گزارش شده بود.  در آبان ماه سال جاری شواهدی دال بر وجود این آفت در برخی از شهرستان های استان گزارش گردید. 

مگس بالغ به طول 5-4 میلیمتر به رنگ زرد، سفید و سیاه با سری زرد رنگ و بزرگ با یک نوار قهوه ای روشن، چشمهای مرکب قرمز ارغوانی براق و سینه ای زرد و سیاه رنگ پوشیده از موهای نرم با بالهای شفاف با سه نوار جدا از هم قرار گرفته که نوار اول آن عریض و طلائی رنگ، نوار دوم دراز و پهن و طلائی رنگ،  و نوار سوم کوتاهتر است، و بین دو نوار ذکر شده در عرض بال قرار دارد.  شکم زرد رنگ و دارای دو نوار عرضی خاکستری در قسمت پشت آن می باشد.  پاها به رنگ  زرد کمرنگ بوده و اندازه بدن حشره ماده بعلت وجود تخم ریز بزرگتر از حشره نر می باشد.  تخم مگس به شکل دانه برنج و بیضی کشیده و کمی خمیده بطول 9/0 7/0 میلیمتر به رنگ سفید شیری بوده وروی آن نقش ونگارهای تور مانند وجود دارد . لارو کامل مگس بطول 10-7 میلیمتر به شکل دوکی کشیده و کمی خمیده و سفید رنگ و فاقد پا می باشد.  شفیره بیضی شکل به طول 5-4 میلیمتر به رنگ قهوه ای تیره    می باشد.

مگس ماده تخم های خود را زیر پوست میوه های میزبان بصورت گروهی به تعداد 10-2 تائی (در مازندران دستجات 15 تائی تخم هم دیده شده است) می گذارد.  محل تخم گذاری آفت پس از مدت کوتاهی رنگ پریده وسپس قهوه ای تیره  می شود.  لارو پس از خروج از تخم توسط یک جفت قلاب آرواره از گوشت میوه تغذیه می کند.  طول دوره لاروی بین 50- 9 روز می باشد که می تواند طی این مدت 3 بار جلد عوض کند.  میوه های آفت زده ریزش نموده و لارو پس از خروج از آن در خاک تا عمق 5 سانتیمتری تبدیل به شفیره می گردد.  لارو این آفت جهنده بوده و پس از خروج از میوه  می تواند تا 3 متر جابجا شود . این آفت در شرایط مناسب تا 12 نسل را می تواند در سال داشته باشد . در مناطق معتدل زمستان را بصورت شفیره و در مناطق گرمسیری آفت در تمام طول سال فعال است.  طبق بررسی های انجام گرفته اوایل دهه 60 در مازندران این آفت 6-5 نسل به ترتیب روی میزبان های نارنج باقیمانده از سال قبل بر روی درختان، هلو، شلیل، انجیر، خرمالو، نارنگی و پرتقال داشته است. 

مگس بالغ معمولا در پشت برگ یا سطح زیرین میوه استراحت می نماید و در شرایط عادی پرواز مگس کوتاه بوده و اغلب در سطح میوه های مجاور می نشیند اما در صورتی که در معرض باد شدید قرار گیرد تا مسافت 2-1 کیلومتری و گاه حتی بیشتر از محل اولیه خود می تواند پرواز نماید.  عمر مگس بالغ بسته به درجه حرارت و رطوبت و چگونگی وضع تغذیه آن دارد، در شرایط مساعد 8-6 ماه می تواند زنده بماند.

   علائم خسارت  آفت

1-  تغییر رنگ در محل تخم ریزی مگس بر روی میوه 

2- پوسیدگی میوه در اثر تغذیه لارو آفت

3- ریزش شدید و نابجای میوه

  روش های کنترل

نظر به تعدد نسل و میزبانی این آفت همچنین وضعیت بیولوژی این آفت مبارزه باید در قالب برنامه ریزی بشرح زیر انجام گردد.

1- شناسائی باغات آفت زده از طریق نصب تله های جلب کننده یا تله های زرد چسبنده یا مشاهده خسارت آفت روی میوه با ثبت مشخصات کامل باغ یا خانه سرا و تعداد درختان موجود.

2- جمع آوری و معدوم نمودن میوه های آفت زده و مشکوک با غرقاب نمودن در ظروف بشکه ای حاوی آب و مشتقات نفتی، مدفون نمودن میوه ها در عمق بیش از 50 سانتی متری خاک و در صورت امکان سوزاندن میوه های آفت زده.

3- محلول پاشی تنه و سر شاخه های اصلی درخت خصوصا قسمت های آفتاب گیر درخت با پروتئین هیدرولیزات 2 تا 3 درصد + 2 در هزار سم مالاتیون.

4- برداشت کلیه میوه ها (نارنگی، پرتقال، لیمو، نارنج، خرمالو، ازگیل ... ) قبل از فصل زمستان از سطح باغ یا خانه سراها.

 5- جلوگیری از نقل وانتقال میوه های آفت زده.

6- انجام مبارزه زراعی در  فصل سرما (پا بیل کردن سایه انداز درختان) بمنظور از بین بردن شفیره های آفت.

7- عدم انبار کردن میوه های برداشت شده از باغاتی که وجود آفت در آنها محرز می باشد .

8- صادرات محصولات کشاورزی در صورت وجود این آفت بر اساس استاندار های جهانی و قرنطینه ای  بایستی صورت گیرد. 

منبع: http://ravid.blogsky.com

عکس ها : تزئینی می باشد و منبع آنها رویترز