شیرینی شب عید چطور تازه می‌ماند؟

شیرینی شب عید چطور تازه می‌ماند؟

نویسنده: عماد عزتی

هرچند انتخاب و تهیه مواد و خوراکی‌های شب عید یکی از دغدغه‌های اصلی در هفته‌های پایانی اسفندماه هرسال است اما مهمترین نکته پس از آن نگهداری این مواد تا پایان ایام دید و بازدید‌های نوروزی است.

روندی که در صورت نابلد بودن ممکن است کل حسن سلیقه خانواده را برباد دهد. پس با صفحه بازار این هفته جام جم که درست در آخرین روز سال 1393 به دستتان رسیده همراه شوید تا با راهکارهای نگهداری شیرینی شب عید آشنا شوید هرچند برای‌ آنهایی که هنوز سفارش نداده‌اند نیز قیمت برخی انواع خوراکی شیرین شب عید را گفته‌ایم.

بطور کلی گرچه شاید نیمی از لذت تعطیلات عید در خریدهای خوراکی‌های خوشمزه این ایام است که پای ثابت دید و بازدیدهای نوروزی است اما تصور کنید اگر به هر دلیل در آن زمانی که شما منتظر رسیدن مهمان‌های خودتان هستید کسی زنگ درب منزل شما را به صدا درنیاورد حالا با این همه شیرینی جور واجور  چه خواهید کرد و چطور می‌توانید آنها را تا روز آینده یا حتی روزهای آینده تروتازه نگهدارید؟

این سئوالی است که می‌توانید بسیار ساده به آن پاسخ دهید بهترین روش و اقتصادی‌ترین روش این است که خودتان قناد منزل باشید تا با این کار نه تنها سلیقه و ذوق هنریتان را به نمایش بگذارید بلکه بتوانید هر روز دو یا سه نوع شیرینی تازه برای مهمانان نوروزی خود روی میز بگذارید چون حتی با نداشتن فر نیز می‌توان با ابتدایی ترین لوازم شیرینی مناسبی تهیه کرد.

اما اگر به هردلیل حال و حوصله این  دست به کار شدن خودتان را نداشتید و قصد دارید دو یا سه نمونه از شیرینی‌های قنادی یا حتی فلان شیرینی پز معروف را برای ایام عیدتهیه کنید اولین کار این است که در میان انواع شیرینی خشک به دنبال انتخاب خود باشید چون این نوع شیرینی‌ها معمولا ماندگاری بسیار بالاتری نسبت به شیرینی‌های تر دارند.

این درحالی است که حداکثر زمان مصرف شیرینی‌های تر به دلیل استفاده از خامه، روغن، تخم‌مرغ حداکثر سه روز آنهم در شرایط کاملا مناسب است از این رو شیرینی‌تر را زمانی انتخاب کنید که هر روز به میزان کمی از آن به صورت تازه از شیرینی فروشی محل خریداری کرده باشید در غیر این صورت واقعا از خیر و زیبایی شیرینی‌های تر بگذرید و با همان خشک‌های خودمانی عید را سپری کنید.

در ادامه مدت زمان ایده‌ال برای استفاه از برخی انواع شیرینی را در شرایط مختلف برایتان آورده‌ایم. البته نباید فراموش کنیم که این مدت زمان در شرایط ایده‌ال و درجه حرارت مناسب است.

ردیف

نام مواد غذایی

مدت نگهداری در یخچال

مدت نگهداری در فریزر

1

نان شیرینی

3روز

6-12 ماه

2

کیک صبحانه، کلوچه

2روز

2-4 ماه

3

خمیر پخته نشده

2-3 روز

6 ماه

4

کیک اسفنجی

2روز

4-6 ماه

5

شیرینی تر

2روز

3ماه

6

پیراشکی

1روز

6 ماه

7

شیرینی پای میوه

1-2 روز

1سال

8

شیرینی خشک

حداکثر12 روز

1 سال

9

شیرینی دانمارکی و شیرینی‌های میوه‌ای

3 الی 4 روز

6 ماه

 

نور، حرارت، رطوبت سه عامل ویران کننده

همانطور که اشاره کردیم بهترین گزینه انتخابی برای شیرینی‌های نوروزی استفاده از شیرینی خشک است اما این نوع شیرینی هم برای تازه ماندن نیازمند رعایت برخی قوانین است چون بیشتر ماندنش باعث اکسید‌شدن روغن داخل شیرینی شده و قابلیت خوردن آن کاهش خواهد یافت بنابراین به قول معروف سه عامل اصلی نگران کننده برای کیفیت شیرینی خشک را می‌توان در نور، حرارت و رطوبت یافت عواملی که در صورت دور ماندنشان از شیرینی می‌توانید مدت زمان بیشتری از طعم تازه آن لذت ببرید.

بطور کلی بهترین درجه حرارت نگهداری از شیرینی خشک دمایی بین 10 تا 20 درجه است یعنی چیزی شبیه به دمای محیط اما از آنجا که به دلیل پخت و پز یا حتی تجمع افراد در ایام نوروز معمولا دمای اتاق منزل بالاتر از 25 درجه سانتی‌گراد است بهترین کار این است که شیرینی‌ها را در محفظه پایینی یخچال نگهداری کنید و صرفا به اندازه لازم از جعبه برداریم هرچند گاهی اوقات می‌توان از برخی مناطق خنک منزل مثل بالکن، رایزرها نیز به این منظور استفاده کرده البته اگر دست حشرات و جانوران جونده به آنها نمی‌رسد.

برای این کار می‌توانیم از جعبه‌های مقوایی یا همان جعبه شیرینی فروشی استفاده کنیم چون اینکار نه تنها باعث کنترل دما به دلیل عایق بودن ماده اولیه جعبه خواهد بود بلکه می‌تواند مانعی برای ورود رطوبت به عنوان عامل دیگر نگران کننده باشد.

اما برای دوری از رطوبت بهترین کار این است که اجازه ندهید تفاوت دمای جعبه هنگام بیرون آمدن از یخچال و محیط اطرافش باعث عرق کردن کل جعبه شود بنابراین بهترین راهکار استفاده از کاغذ‌های روغنی یا حتی دستمال تمیز آشپزخانه است البته اگر از ظروفی غیر از جعبه مقوایی شیرینی فروشی استفاده می‌کنید. برای این منظور باید ابتدا یک ورقه از کاغذ روغنی یا دستمال را کف ظرف مورد نظر قرار دهید و بعد به صورت طبقه طبقه این کار را میان خود شیرینی هم تکرار کنید اما فراموش نکنید حداکثر سه ردیف شیرینی روی هم بچینید چون  وزن شیرینی‌های ردیف بالا می‌تواند اولین ردیف پایین را له‌ کند. (این تعداد ردیف متناسب با وزن شیرینی انتخاب می‌شود به عنوان مثال برای نان برنجی ممکن است حتی 2 ردیف کافی باشد).

آخرین مشکل جلوگیری از ورود نور اضافه است چون نور می‌تواند باعث افزایش دما داخل شیرینی شده و درنهایت روغن افتادنش باشد بنابراین برای جلوگیری از این موضوع بهترین راهکار همان جعبه شیرینی یا ظروف درب دار است که می‌توانید آنها را داخل کابینت (جای خنک) یا همان یخچال قرار دهید و صرفا به اندازه نیاز در ظروف پذیرایی بچینید.

 

نگهداری از کیک

ممکن است یکی از مهمانان شما به هر دلیل برای شما کیکی آورده باشد و پس از نوش‌جان کردنش مقداری از آن باقی بماند نگران نباشید می‌توانید با استفاده از چند تکه نان حداقل برای دو روز این تکه کیک را درست مثل همان روز اول در یخچال نگهداری کنید و دوباره از خودنش لذت ببرید. بنابراین یک تکه نان را آب بزنید و روی کیک قرار دهید؛ و آن را در جعبه بگذارید و در یخچال قرار دهید. رطوبت نان سبب می‌شود کیک تازه بماند. اما اگر کیک شما میوه‌ای بود  چند قاچ سیب کنار آن بگذارید و داخل یخچال قرار دهید. از سوی دیگر ممکن است کیک شما خامه‌ای باشد که برای نگهداری آن کافی است کیک خامه‌ای را داخل جعبه‌ کیک قرار دهید سپس جعبه را داخل کیسه پلاستیک گذاشته در آن را محکم ببندید و در یخچال قرار دهید. کیک خامه‌ای درون فریزر نیز تازه می‌ماند.

روش نگهداری از شیرینی خشک و بیسکویت

اگر می‌خواهید شیرینی خشک  و بیسکویت شما ترد و شکننده در طول ایام همانند روز اول صدای مخصوص خود را داشته باشد. چند حبه قند داخل جعبه بیندازید و هرگز آنها را در قوطی یا پاکت پلاستیکی قرار ندهید.

جدول استاندارد وزن جعبه شیرینی

ردیف

ظرفیت شیرینی داخل جعبه (گرم)

حداکثر وزن جعبه (گرم)

1

500

70

2

750

100

3

1000

125

4

1500

170

5

2000

210

6

3000

260

 

قیمت شیرینی درجه یک (مصوب اتحادیه قنادان)

ردیف

نوع شیرینی

قیمت (ریال)

1

شیرینی تر و خامه‌ای

125000

2

گل محمدی

96000

3

زبان و پاپیونی

105000

4

برنجی

105000

5

کیک یزدی

80000

 

 

قیمت شیرینی درجه دو (مصوب اتحادیه قنادان)

ردیف

نوع شیرینی

قیمت (ریال)

1

شیرینی تر و خامه‌ای

122500

2

گل محمدی

94000

3

زبان و پاپیونی

102500

4

برنجی

102500

5

کیک یزدی

77500

 

 

 

قیمت شیرینی درجه سه (مصوب اتحادیه قنادان)

ردیف

نوع شیرینی

قیمت (ریال)

1

شیرینی تر و خامه‌ای

120000

2

گل محمدی

92000

3

زبان و پاپیونی

100000

4

برنجی

100000

5

کیک یزدی

75000

 

/ 0 نظر / 49 بازدید